perjantai 23. joulukuuta 2022

Sanojen tuolla puolen


Tao, jonka voi sanoin ilmaista, ei ole ikuinen Tao;  
nimi, jonka voi määritellä, ei ole ikuinen nimi.  

Olematon on taivaan ja maan alku;  
oleva on kymmenentuhannen olion äiti.  
Olematon on ainainen,  
sen mysteeriä voidaan havainnoida;  
oleva on ainainen,  
sen pieniä yksityiskohtia voidaan tarkkailla.  
Näillä kahdella on samasta alusta huolimatta eri nimet,  
yhdessä niitä kutsutaan mysteeriksi.  
Mysteerien mysteeri,  
kaikkien salaisuuksien ovi.

Daodejing, luku 1, suom. TaoLin

sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Ei kuolemaa vaan elämää varten


Yang Zhu sanoi: "Vanhojen sananparressa sanotaan, että vallitkoon elämässä keskinäinen armeliaisuus, mutta kuolemassa vallitkoon erilaisuus. Se pitää paikkansa. Oppi armeliaisuudesta ei koske vain tunteita. Ahdistuneelle se tuo lepoa, nälkäiselle ravintoa, viluiselle lämpöä ja epäonnistuneelle menestystä. Kuoleman erilaisuus ei merkitse sitä, etteikö ottaisi osaa suruun. Se merkitsee sitä, että kuolleelle ei anneta helmiä ja jalokiviä, kirjailtuja silkkipukuja, uhrieläimiä eikä kallisarvoisia uhriastioita."

Liezi, luku 7, suom. Toivo Koskikallio

tiistai 13. joulukuuta 2022

Keep it simple

Elämämme päättyy, mutta tiedolla ei ole loppua. Loputtoman tavoittelu päättyväisellä on vaarallista, ja se, että luulee tiedon saavuttaneensa, on hyvin vaarallista. Kun olet tehnyt hyvää, maine ei seuraa perässäsi, ja kun olet tehnyt pahaa, rangaistus ei kulje kannoillasi. Seuraa luonnon järjestystä, niin saatat suojata ruumiisi, turvata elämäsi, suorittaa velvollisuutesi vanhempiasi kohtaan ja täyttää sinulle sallitut vuodet.

Zhuangzi, luku 3, suom. Pertti Nieminen

sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Yrittämisen turhuus

Kaikista tämän maailman naurettavuuksista naurettavin on kiireinen mies, kiireinen syödessään, kiireinen työtä tehdessään. Kun näen kärpäsen laskeutuvan ratkaisevana hetkenä herra liikemiehen nenälle, tai vielä kiireisemmän ajopelin roiskivan ohi ajaessaan kurat hänen silmilleen, tai laskusillan nousevan hänen edessään, tai kattotiilen putoavan hänen päähänsä, nauran sydämeni pohjasta. Ja kuka voisi olla nauramatta? Mitä he saavat aikaan, nämä hosujat? Eikö heidän käy kuin entisen emännän, joka tulen päästessä valloilleen pelasti hädissään liekeistä hiilihangon? Pystyvätkö he pelastamaan sen enempää elämän suuresta tulipalosta?

Søren Kierkegaard: Välisoittoja, suom. Torsti Lehtinen



perjantai 9. joulukuuta 2022

Elämän täyteys


Yang Zhu sanoi: "Luodut olennot ovat elämässä erilaisia, mutta kuolemassa kaikki ovat samanlaisia. Viisaat ja tyhmät, ylhäiset ja alhaiset ovat elämässä erilaisia, mutta kuolemassa kaikki lahoavat ja häviävät samalla tavalla. Ihmisen vallassa ei kuitenkaan ole viisaus tai tyhmyys, ylhäisyys tai alhaisuus. Ihmisen vallassa ei ole elämä eikä kuolema. Joku kuolee kymmenvuotiaana, toinen vasta satavuotiaana. Sekä pyhimys että pahantekijä kuolevat kumpikin. Yao ja Shun ovat eläviä, mutta kuolemassa molemmat ovat vain kasa lahonneita luita. Lahonneet luut ovat samannäköisiä, kuka niitä voisi toisistaan erottaa? Tartu siis käsillä olevaan elämään! Miksi surisit sitä, mitä on kuoleman jälkeen?"

Liezi, luku 7, suom. Toivo Koskikallio